Kolding HF og VUC
Røgen er slukket
2. september 2021

Røgen er slukket på Kolding HF&VUC

”Det er vi glade for, og det er med til at give et bedre studiemiljø for vores kursister og elever”, fortæller rektor Lotte Nyboe.

Fra dette skoleår er der indført røgfri skoletid på alle ungdomsuddannelser, hvor der går unge under 18 år. Det gælder også på Kolding HF&VUC. Helt konkret betyder det at ingen må ryge i skoletiden fra 7.45 – 16. Det gælder både på og uden for skolens område og det gælder både elever, kursister, ansatte og besøgende på skolen.

I Kolding Kommune er der et tæt samarbejde med skolerne i form af åbne informationsmøder på skolen, informationsmateriale og rygestopkurser.

”Vi ved det kan være svært at overholde, da rygning jo ofte er forbundet med vaner. Det er ofte også forbundet med socialt samvær, hygge og gode snakke. Vi har derfor prøvet at introducere vores kursister og elever til en ny og mere aktiv måde at holde pauser på. Vi har indkøbt spil, puslespil og arbejder på ideen om at etablere udendørs træningsredskaber på skolens terrasse, for at holde fokus på trivsel og sundhed.” fortæller Lotte.

”Vi tror på, at det med tiden bliver rart for alle, og man får et andet syn på pauserne og bruger dem aktivt sammen på tværs af klasserne på skolen. Det bliver mere interesser som kommer til at binde eleverne sammen, så de sammen tager et spil kort, tager udfordringen op og lægger et puslespil på 1000 brikker over flere dage.” siger Lotte.

- Forskningen viser, at mange unge begynder at ryge, når de starter på en ungdomsuddannelse. Vi ønsker ikke at 'uddanne' nye rygere, forklarer Lotte, og vi har et rigtig godt samarbejde med Kolding Kommune som netop har besøgt skolen med deres infostand og lykkehjul med spørgsmål til myter omkring rygning, det bragte smil på læben og mange kunne vare rigtigt og blev belønnet med en lille præmie. ”

Skolen har nedsat en røgfri skoletidsgruppe, som har fokus på den gode samtale med elever som har svært ved at overholde de nye regler, guide dem til en mere aktiv pause og måske henvise til et rygestopkursus, hvis man ønsker det. Gruppen arbejder også med trivsel, sundhed og studiemiljø.

 

FAKTA om røgfri skoletid:
Røgfri skoletid betyder, at der ikke må ryges, dampes eller snuses i skoletiden – hverken på eller uden for matriklen.
Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at røgfri skoletid omfatter både elever og ansatte.
Formålet med røgfri skoletid er at skabe en kultur, hvor tobak eller lignende produkter ikke er en del af skoledagen.
Fra den 31. juli 2021 er røgfri skoletid for elever et lovkrav på alle ungdomsuddannelser.

I følge loven omfatter røgfri skoletid alle tobaksrelaterede produkter. Med tobaksrelaterede produkter menes alle produkter med tobak og nikotin, der ikke er godkendt som lægemidler. Det omfatter også øvrige relaterede produkter som fx e-cigaretter uden nikotin.
Derudover er det ikke tilladt at ryge eller anvende andre tobaksrelaterede produkter på skolens område. Dette gælder alle - både ansatte og andre besøgende.