Kolding HF og VUC
Foredrag med Lisbeth Zornig
5. februar 2018

Foredrag med Lisbeth Zornig

Mandag den 5. februar

Hvordan støtter man mennesker, der har været udsat for seksuelle overgreb? Hvilke muligheder er der, og hvad virker – og hvad virker ikke?

Omkring 10 pct. af alle børn bliver udsat for seksuelle overgreb. De vokser alle op og skal som voksne lære at mestre livet med de skader, de har med sig. Men hvordan?

Huset Zornig udarbejdede i 2015 en undersøgelse, hvor 35 voksne krænkede børn fortalte om deres overgreb, deres mestring og deres liv som voksen. Over halvdelen af dem døjer som voksne med alvorlige senfølger som psykiske og fysiske lidelser, lavt selvværd, arbejdsløshed, gæld, rusmiddelmisbrug, ringe evne til at knytte følelsesmæssige bånd, ensomhed og generel mistrivsel.

Med udgangspunkt i undersøgelsen, samt egen erfaring med mestring af overgreb i barndommen, tog Lisbeth Zornig Andersen 120 interesserede igennem, hvad forskningen på området viser, og hvad mennesker, der selv har oplevet overgreb, mener, at der skal til for at overkomme – eller i hvert fald leve med – hvad der ikke kan ændres.  

Lisbeth Zornig Andersen diskuterede også behovet for og lysten til hævn, herunder omfanget af domme og deres udmåling. Hun vil fortalte om hævnlyst, der er et tema i hendes roman ”Bundfald”, hvor tidligere seksuelt krænkede børn griber til selvtægt – og hvad det fører til. Samtidig fortalte hun om centrale pointer fra hendes kommende biografi om livet som voksent brændt barn:  "Fra vrede til voksen"

Deltagerne mødte også Simona og Martin, og hørte deres historier. Du kender dem måske fra tv-dokumentarerne "Prinsesser fra blokken" og ”Præstens Dobbeltliv”.